UZV Dijagnostika

Dopustite da brinemo o Vašem zdravlju
Someone is about to receive good news. Shot of a doctor analysing ultrasound scans.

Ultrazvuk je slikovni test koji koristi zvučne valove za stvaranje slike organa, tkiva i drugih organa unutar tijela. Za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi nikakvo zračenje. Ultrazvuk također može prikazati dijelove tijela u pokretu, poput otkucaja srca ili krvi koja teče kroz krvne žile.

Ultrazvuk je bitan alat u pružanju učinkovite i personalizirane medicinske skrbi. Poliklinika Premium koristi moderne tehnologije snimanja za dijagnosticiranje i liječenje raznih zdrastvenih stanja. Našim pacijentima nastojimo pružiti najbolju moguću njegu svakoj fazi, od početnog zahtjeva za ispitivanje do konačnog izvješća o rezultatima. 

Nakon pregleda, naš će liječnik pregledati slike i provjeriti postoje li abnormalnosti. Ako se ultrazvukom otkrije bilo što abnormalno, možda ćete morati obaviti druge dijagnostičke tehnike, kao što su CT skeniranje, MR ili biopsija tkiva, ovisno o pregledanom području te njegovom stanju.

Usluge
ili
FAQ

Česta Pitanja

Ultrazvuk je siguran, bezbolan i ne koristi zračenje. Pejsmejkeri, nakit i drugi metalni predmeti ne utječu na ultrazvuk i sigurni su za nošenje. Do danas nema potvrđenih štetnih učinaka kod ljudi uzrokovanih izlaganjem dijagnostičkim ultrazvučnim pregledima. Sve pretrage koje se rade u poliklinici Premium u potpunosti su u skladu sa stručnim smjernicama i provode ih kvalificirani i iskusni specijalisti.

Postoje dvije prepreke u izradi kvalitetnog pregleda – plinovi i kosti. Zvučni valovi trebaju medij za putovanje. Zrak nije medij i stoga blokira put ultrazvučne zrake. Tekućina je dobar vodič i zato se na tijelo nanosi gel kako bi se omogućio bolji kontakt sonde i kože. Kost je osjetilni čvrst medij, pregust da bi zvuk mogao prodrijeti. Zbog toga se poremećaji kostiju ne mogu dijagnosticirati ultrazvukom.

Kako bi se dobila kvalitetna slika, pacijent mora postiti najmanje 8 sati prije pregleda. Time se smanjuje količina plinova u abdomenu. To uključuje i žvakaće gume.

Ultrazvučni pregledi su izravni postupci, općenito su neinvazivni (osim ako se ne radi unutarnji pregled) i nisu bolni. Mogu postojati različiti stupnjevi nelagode od pritiska dok se sonda pritišće na područje koje se ispituje.

Ne. Važno je znati da se ultrazvukom ne mogu otkriti sve urođene mane. Neke abnormalnosti su premale da bi se vidjele ili se pojavljuju kasnije u trudnoći. Neke organske sustave može biti teže procijeniti zbog položaja vaše bebe.

Na kvalitetu ultrazvučne slike utječe indeks tjelesne mase i stoga može ograničiti rezultate pregleda, što se kao takvo može prijaviti kao čimbenik koji doprinosi smanjenoj kvaliteti slike. Iako će specijalist dati sve od sebe da dobije dobre dijagnostičke slike i rezultate, ponekad se mogu preporučiti dodatne pretrage kao što su CT ili MR kako bi se dobile potpune informacije.

Zakaži Termin

Ispunite obrazac u nastavku, a mi ćemo odgovoriti u najkraćem mogućem roku.